Nazorg

Nazorg

Direct na het aanbrengen van een tepeltatoeage lijkt de kleur van de tepel en/of tepelhof donkerder dan het uiteindelijke resultaat. De procedure creëert als het ware een schaafwond op de huid, wat leidt tot een intensere kleur van de tepelhof. 

In sommige gevallen kan de behandelaar vragen of u nog een kéér wilt terugkomen voor een controle circa 6 weken na de behandeling. Tijdens deze afspraak wordt de tepel en tepelhof opnieuw getatoeëerd, zodat de vervaagde kleurpigmenten bijgewerkt worden. Dit is erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat! Eventuele finetuning kan ook tijdens deze sessie plaatsvinden, zodat het eindresultaat optimaal is. 

Nadat de behandeling afgerond is en de tepeltattoo dus klaar is, zal de huid daar altijd wat gevoelig blijven voor zonlicht en UV-straling. Het is daarom essentieel om het resultaat goed te beschermen door deze in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 50.

Instructies

Net zoals bij een schaafwond heeft een pas aangebrachte tatoeage zorg en genezing nodig. De gemiddelde genezingsperiode van een pigmentatie is ongeveer 6 weken, maar dit hangt af van de juiste nazorg.

Na de ingreep

Een tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënisch handelen kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Wanneer u de tatoeage goed verzorgt, duurt het minimaal 6 weken tot de wond is genezen.
 
Behandel de onbedekte pigmentatieplek tijdens de eerste week als volgt:
- Gebruik tijdens het douchen de eerste twee weken neutrale zeep;
- Smeer voor en na het douchen de tatoeagewond in met vaseline of een andere neutrale crème (bijvoorbeeld bepanthen).
- Dep de pigmentatie na het wassen met een schone handdoek droog;
- Smeer de getatoeëerde huid twee keer per dag in met vaseline of een andere neutrale crème. Met name de eerste dagen kan de huid schrijnend of droog aanvoelen. Hierbij kan er vervelling van de huid ontstaan.
Zorg dat u tijdens het genezingsproces:
- De pigmentatie zo min mogelijk aanraakt (vooraf graag uw handen wassen);
- Niet krabt aan de pigmentatie;
- De pigmentatie niet bedekt met strakke en/of vervuilde kleding;
- In de eerste 4 weken (zwem)baden, sauna’s en/of stoombaden vermijdt;
- De pigmentatie niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank gedurende 2 weken vóór de ingreep en 5 weken ná de ingreep

Het eindresultaat

De kleur van de tepelhof kan direct na de ingreep nog wat aan de donkere kant zijn. In de eerste 4 tot 6 weken na de ingreep zal dit geleidelijk lichter worden. Het is mogelijk dat er soms kleur verloren gaat doordat er veel littekenweefsel aanwezig is. In dit geval kan de behandeling worden herhaald om de juiste kleur te verkrijgen.
In de loop van de jaren kan de kleur van de tatoeage ook lichter worden door de afbraak van pigment. Het is daarom belangrijk om de huid te beschermen met een crème met beschermingsfactor 30 of 50 wanneer u zich blootstelt aan de zon.

Complicaties

Bij elke ingreep bestaat er een kleine kans op complicaties. Omdat er een schaafwondje ontstaat na het tatoeëren bestaat er een kleine kans op een ontsteking. In zeldzame gevallen reageert u allergisch op de gebruikte pigment kleurstoffen. Neem daarom bij toename van roodheid, koorts, pijnklachten of heftige jeuk contact op met het ziekenhuis.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze algemene informatie nog vragen hebben, stelt u die dan gerust aan uw behandelend plastisch chirurg of aan de assistente. Mocht u van mening zijn dat bepaalde informatie ontbreekt, dan vernemen wij dit graag van u. Wanneer zich thuis na de operatie/behandeling problemen voordoen, neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of buiten kantoortijden de Spoedeisende Hulp.

Disclaimer

De behandelaar bevestigt dat de behandeling wordt uitgevoerd onder hygiënische omstandigheden, met daarvoor geschikte steriele instrumenten en veilige technieken en volgens EN 17169 en overeenkomstige nationale eisen.

Polikliniek Chirurgie en Plastische Chirurgie T: 010 297 52 20 Telefonisch bereikbaar maandag tot en met vrijdag 8.15 – 16.30 uur.

Mailen Contact Naar top